Starship
7 Syawal
Thursday, July 23 • 2:58 AM • 0 comments

Assalammualaikum w.b.t

Hai semua ! Apa khabar ? Sihat ? Macam mana dengan puasa ? Terbaikk ? Alhamdulillah, sedar tak sedar dah sebulan kita berpuasa, and kita dah mencuba sedaya upaya mentaati perintah Allah, menjadi hamba Allah sepanjang bulan Ramadhan tahun ni.. So, amalan yang dibuat semasa bulan Ramadhan haruslah dikekalkan hingga ke bulan-bulan yang lain.. Bukan hanya buat masa bulan Ramadhan je.. ISTIQAMAH kawan ! Hehehehe :)

Dan apabila tibanya 1 Syawal, Allah beri hadiah kepada hamba-hambanya yang hadir ke masjid bagi menunaikan solat sunat Aidilfitri, iaitu dihapuskan segala dosa-dosanya. Subhanallah ! Okay ! Lepas pegi masjid, kita bermaaf-maafan, kunjung mengunjungi, tidak lupa juga menjamu segala macam juadah Hari Raya. Pagi Raya ni kalau cari jodoh sesuai nii ! Hahaha ! Yang lelaki nya dengan baju melayu sepasang, bersampin, bersongkok, peh hensem ! Yang perempuan nya pulak dengan baju kurung bermacam fesyen, dengan shawl lilit lilit, dengan kasut tinggi, dengan make up, peh cun melecun ! Makanan pulak sampai penuh meja, meja tak muat, kuali atas dapur pun jadi.. Ada lemang, ketupat, kuah kacang, rendang, kuah lodeh, macam2 lah ! Itulah yang dinamakan, 'Hari Raya, Hari Bahagia' nampak dia punya bahagia kat situ..

Tema tahun ni biru. Tapi aku sorang je merah. Takpe, asalkan ada baju. :)

Bila dah puasa, mesti ada raya. Bila dah raya, mesti ada cuti. Bila dah cuti, mesti ada assignments ! Oh no ! Sem 4 punya assignments ni berlambakk wehh.. Bukan satu, bukan dua, tapi lima ! Cuti nak tau berapa hari ? 7 hari je wehh, seminggu je. Sahaja. Okay, bersyukur tetap bersyukur.. Tapi tetap tak cukupp ! Tau tak raya ? Orang nak beraya, dengan assignments nya lagi, gentlee tak cukup. Oleh itu, kita buat cuti sendiri !! Yahoo ! Kesah apa aku. Hahahaha ! Assignment pulak bukan main payahh, tak tidur malam dibuatnya.. Tolong la faham wahai pensyarah2 ku !! Semoga cepat habis wahai sem 4 ! ;')

That's all. Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin, maafkan segala salah silap saya dari hujung rambut hingga hujung kaki. Taqabballahu minna waminkum. Andddddd, congratulations tu pak su sebab dapat mengislamkan seorang wanita jepun dan mengahwininya.. To aunty Erika, welcome to this family. Saya doakan semoga, dikurniakan rezeki yang melimpah ruah, bahagia hingga ke anak cucu. Konichiwa. Hahaha, sukati aku je..

Esok balik asrama. Lepastu tak balik dah 4 minggu. Semoga tabah wahai hati. 


KEMBALIKAN SEMULA
Sunday, June 14 • 3:17 AM • 0 comments

Assalammualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Haaaaa panjang tu, jawab jangan tak jawab.. hehehe. Alhamdulillah, orang yang jawab salam tadi tu dah dapat pahala. Sebab apa ? Sebab hukum memberi salam itu adalah sunnah, manakala hukum menjawab salam itu adalah WAJIB. Pahe dok wajib ? Wajib pun tak paham ? Takpe, meh aku bgtau. WAJIB tu apabila kita melakukannya dapat pahala, meninggalkannya dapat dosa. Haa, nak pahala tak ? kalau nak pahala, rajin-rajinlah memberi salam dan rajin rajin jugaklah menjawab salam. :) Okay, lain kali aku aku terangkan lagi tentang SALAM.

 Orait orait orait ! Nampak tak tajuk kat atas tuuuu, 'KEMBALIKAN SEMULA' . Kemain kau tajuk nak kencangg je. Hahaha. Tajuk ni dapat ilham daripada tajuk lagu penyanyi AF, Ewal. okay, tu je aku tau. Eh, dah kenapa tetibe kembalikan semula ? Yelah, kembalikan semula blog aku ni... YEAHHHHHHH , I got my blog backkk ! Dah bertahun berabad tak update, tak edit, tak on apa semua. Last pun waktu Form 2, sekarang aku 17 tahun. Ha kira, dah 3 tahun jugak lahh.. Dah tu, asal tetibe harini muncul pulak post aku ? Hm, sebenarnya...

1. PERASAAN
 Ha, aku tetibe mempunyai perasaan hendak membaca blog orang. Aku pun search la blogger yang pemes pemes tu, aku cari blog kawan2 aku macam Zulfah, blog pendakwah macam aiman banna tu, blog Kak Syifa.. aku pun baca lah.. baca baca baca punya baca, seronok lah pulakk.. Baca diorang punya blog, peh menarik jugak. Timbul perasaan nak menaip jugak. Aku pun nak jugakk ! hahaha. Dari situ lah timbulnya, dari? PERASAAN...

2. KARANGAN
 Melalui blog ni jugak, aku boleh memantapkan penulisan aku. Sebab aku ni bukan yang jenis suka sangat tulis karangan. Bila time exam, kering kontang weh ideaa.. Padahal dah banyak membaca kannn. Entah, kena tulis jugak. So, hopefully lepasni insyaallah dapat lah jugak dapat idea buat karangan untuk hantar kat pensyarah tu. Haa, pensyarah kauuuu ! Ehemm.

3. LAPPY BOLEH BAWAK KAT ASRAMA
 Baru-baru ni, TPSA iaitu Tn. Hj. Talaat a.k.a daddy kami, keluarkan surat kebenaran untuk membenarkan para pelajar membawa laptop ke asrama. yahoooooooooo ! hahaha. senang sikit nak buat kerja. sebelum ni, melalak, meraung sebab susah nak siapkan kerja kat asrama, kena balik rumah. Itu pun kalau nak siapkan kat asrama jugak, kena buat surat kebenaran bagi kat warden, pastu masa nak guna limited, kena simpan kat bilik PA. Agak tough jugak la, tapi ada kebaikannya jugak.. Okay lepas ni, mungkin bebas sikit lah kot, sikit je, tak banyak. Tak tau lah warden kami nak buat peraturan lain pulak. Harapnya, tak lah. So, mungkin rajin sikit ah nak menaip, hihihi. :)

4. SEBARKAN DAKWAH
 Hm, yang ni macam pelik sikit. Tapi aku suka. Aku suka kerja2 macam ni. Kerja cari pahala namanya. Dalam al-quran pun ada sebut,
"Wahai orang yang beriman, jika kamu bantu agama Allah pasti Allah akan membantu kamu dan akan menjadikan kaki-kaki kamu kukuh dihadapan musuh kamu”.( Surah Muhammad : ayat 7).
Insyaallah, aku pelajari ilmu agama kat asrama, lepastu aku kongsi kat sini. Yela, kata nak masuk syurga sama sama.. hehehe. Takpe, kita hijrah slow slow. ;)

 Okay, sebab tu laaaaa ! munasabah tak munasabah ? *angkat kening* First entry untuk tahun ni, tu jelah aku nak cerita. Ni pun dah pukul berapa dah ni, esok nak balik asrama dah. Yesss, masa yang ditunggu tunggu telah tiba !! Tashabar nya akuu.. Aku lah orang paling eksaited nak balik asrama. Kisah apa ? :p Haha, aku ni memang, memang suka stay up sebelum balik asrama, sebab kat asrama tak boleh stay up. Lagi satu, alhamdulillah naik cuti ni aku dah masuk sem 4. Tak sangka. Doakan saya yang terbaik ehh. Sayang semua, muahh ! Tu je. Okay dah. Bhoii ! 


Assalammualaikum.

Pantun Lawak ! =D
Friday, March 11 • 4:20 PM • 1 comments

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar .

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke.

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan. .

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut apa ubatnya.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau.

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap 

SOME WORDS!


Hi. Welcome to my blog. My name is Nurul Izzana Zulkifli. 17 years old . Enjoy the story ! |Every tall person , needs a short friends|
About
Stuff
Tagboard

Rewind



Credits


Template By: Nurul Afiqah
Big helped: Aulia Septiya
Edited: Nurul Izzana